Sortides










SORTIDES A LA RECERCA DE BARRAQUES


26 de maig de 2013





Com sempre hem sortit a dos quarts de deu del matí per encaminar-vos cap a la banda de la urbanització Mas Rovira i a La Vall del Sol. Concretament al carrer Montseny, davant mateix de la casa numero 6. En aquest carrer hi ha una casa feta de fusta i al costat mateix de la seva parcel·la s'hi troba una barraca de pedra seca amb una particularitat especial. Hi ha una escala de pedra seca, adossada al marge i a la barraca. És la primera barraca que trobem d'aquestes característiques. La porta és ben quadrada i de proporcions bastant grans, si més no amb relació a les que habitualment anem trobant.
També hem trobat per aquells entorns, un forat a la roca. No és molt gran, potser té un metre de profunditat per un parell de metres de llargada lateral. L'entrada és bastant estreta. No sembla una concavitat feta per l'home, més aviat una escletxa natural.
A prop del carrer Montseny, a tocar de la vorera, hi ha les runes d'una cabana d'obra, versemblant del segle XIX o potser de començaments del XX. No és molt gran, uns quatre metres quadrats, però tenia la portalada i el sostre amb volta de canó. Qui sap si era l'estança del picapedrer que hi devia haver per aquells verals. Aquesta construcció no es pot catalogar com a "barraca de pedra seca", tota vegada que hi ha morter de calç i les pedres no estan col·locades en sec.
Ens hem dirigit sobre mateix de la Font del Xelin, tot seguint les indicacions d'un estudi del Museu de Molins de Rei on indiquen clarament que en aquell indret hi havia una barraca , però dissortadament no l'hem pogut localitzar atés la gran quantitat de malesa que no et deixa donar ni un pas.


19 de maig de 2013





Després d'haver fet una crida per anar a cercar i netejar barraques de pedra seca, ens vam trobar amb la agradable companyia de l'Alex Zaldivar que es va afegir al Grup.
Vam sortir cap a les deu del matí en direcció al Mas de les Fonts de Vallirana. Situat entre el Mas i can Bogunyà. De fet, la situació és més a prop de can Bogunyà que del Mas de les Fonts. És la vessant que hi ha entre el carrer Brasil (la direcció del qual ens porta a diverses contrades: cap a al Mas, cap a Begues i cap al cim del Pla d'Ardenya) i la masia de can Bogunyà o, també, cap a l'antiga capella de Sant Silvestre.
En aquest declivi de muntanya, algunes vegades pronunciat, altres vegades planer, s'hi troben encabides diverses barraques de pedra seca, difícil de localitzar per la malesa creixent que tot ho embolcalla, però no absent d'una certa alegria quan la descobreixes entremig d'aquell boscatge atapeït d'espessor de plantes inacabables.
En vam netejar i catalogar tres, la darrera de les quals totalment enrunada. Només li queda la part posterior de la barraca. No obstant, tot i la dissortada dissort de no haver pogut aguantar el pas del temps (en part per culpa de l'home que no ha tingut cura de respectar aquesta arquitectura rural) encara dóna una certa satisfacció poder contemplar la cúpula que sembla la volta d'una capella gòtica de qualsevol església.
En una de les barraques, que tenia la part davantera dreta enrunada, la vam refer. A la nostra manera, perquè, al cap i a la fi, ningú de nosaltres té gaires coneixements de treballar la pedra seca, però la il·lusió i l'empenta fa possible fer miracles.

Lloc visitat: El Mas de les Fonts - Can Bogunyà



01 de maig de 2013


Vam sortir amb cotxe des de L'Av. de la Parellada per anar cap al Mas Rovira on vam deixar el cotxe i ens vam endinsar muntanya amunt a fi d'inventariar 5 barraques, tres de les quals ja les coneixíem i les dues restants les vam trobar per casualitat.
Una d'elles està situada a dins d'una parcel.la que la gent de la urbanització la coneix com "La del Cordoba" perquè la propietat era o és del que havia estat el propietari dels "Billars Cordoba" de Barcelona. El carrer que la circumda es diu Av. de Maria Cristina. Antigament aquesta parcel·la havia estat la vinya d'un tal "Vallarús", per tant la barraca la podem anomenar "Vallarús".
A la mateixa urbanització del Mas Rovira, però a dins el bosc, propietat de l'Ajuntament (si més no això fou el que ens va comunicar un veí) hi vam trobar una barraca que està en molt bon estat. De fet estava bastant neta perquè el veí, que té la casa a prop, de tant en tant la neteja. Després vam seguir muntanya amunt i vam localitzar i inventariar la resta de barraques. Una d'elles que no la coneixiem, estava en molt mal estat.

Lloc visitat: Mas Rovira



20 de març de 2013

Hem anat a buscar una de les barraques que ens va ensenyar en Jaume. Quan la vam localitzar la vam netejar i en Jaume Enric i en Josep  van intentar refer una part de la paret nord de la barraca perquè està en bastant mal estat. Es conserva força bé, però, si no s'hi té cura, la banda nord està caient. La vam netejar de males herbes, la vam mesurar i marcar la situació geogràfica mitjançant el GPS. Mentre estàvem netejant-la es va presentar en Joan , que també es dedica a buscar i conservar barraques, vàrem estar conversant una bona estona.

Lloc visitat: Can Muntaner




14 de març de 2013

Hem anat a buscar una de les barraques que ens va ensenyar en Jaume. Després de buscar intensament, perquè no la trobàvem, finalment la vam poder localitzar. És una barraca que es troba en bastant bon estat de conservació. La vam netejar de males herbes, la vam mesurar  i marcar la situació geogràfica mitjançant el GPS.

Lloc visitat: Can Muntaner




9 de març de 2013

Vam sortir a les 10 del matí a fi d'anar a trobar barraques per l'antic camí del Mas de Les Fonts fins els entorns de la propietat de can Muntaner. Anteriorment en Jaume ja havia descobert un seguit de barraques, per tant anàvem a cercar i catalogar les barraques que ell havia localitzat. Vam trobar 16 barraques, 3 pous, 4 forns de calç i una bassa. Va ser una jornada molt interessant i a la vegada força cansada perquè vam caminar molt i, alhora, ens vam entretenir en netejar-ne algunes. Hi havia barraques que estaven en molt mal estat, d'altres, en canvi, es trobaven força ben conservades. En un moment donat ens vam trobar amb en Joan  i vam estar un bona estona amb ell, el qual ens ensenyà diverses troballes que havia fet, entre elles, pous, barraques, parets de difícil datació, etc...

Toponímia popular: El Camp dels Escolans, El Serral del suro, El Ginestà i La vinya i  barraca de ca l'Esquilador.

Lloc visitat: Can Muntaner